Pe Calea Bucovinei din Rădăuți, între hipodrom (pe partea cu acesta) și șoseaua de centură vor apărea trei blocuri P+7E și unul D+P+8E. De asemenea, în zonă se intenționează și ridicarea mai multor blocuri cu 4 și cu 5 etaje.
Nu doar în municipiul Suceava există o anumită efervescență a proiectelor imobiliare referitoare la blocuri cu regim mare de înălțime, ci iată că și în alte localități din județ apar astfel de proiecte. După ce multă vreme părea că apetitul pentru construcțiile de blocuri cu regim mare de înălțime s-a oprit în municipiul Rădăuți, iată că două contraexemple apar în ultima perioadă. Este vorba de două demersuri pentru planuri de urbanism zonal cu referire la patru blocuri de locuințe înalte: trei cu regim de înălțime P+7E iar unul cu regim de înălțime D+P+8E. Unul dintre cele două PUZ-uri însă nu se referă doar la blocuri cu regim mare de înălțime, ci și la patru blocuri (de fiecare proiect) cu regim de înălțime D+P+4.
Amplasamentul ambelor proiecte imobiliare este unul dacă nu excelent, atunci în tot cazul bun: pe calea Bucovinei f.n., între hipodrom (pe partea cu acesta) și șoseaua de centură a municipiului Rădăuți.
Amplasamentul celor trei blocuri turn cu regim de înălțime P+7E este situat vizavi de hotel Monte Carlo, parcela de teren – liber de sarcini – fiind în suprafață de peste 35 de ari din care doar 8,1 ari va fi afectată de construcția blocurilor respective, restul fiind pentru 101 locuri de parcare auto, spații verzi, accese auto, loc de joacă. Suprafața desfășurată a celor trei blocuri unde se dorește amenajarea 98 de apartamente și a unui spațiu comercial este de 7.779,9 mp. În ceea ce privește amplasarea locurilor de parcare, acestea vor fi la suprafață, nu suprateran, mai ales că regimul blocurilor prevede demisol și nici subsol. Parcela are aproape rețeaua de apă potabilă, energie electrică de joasă tensiune și gaze naturale. Nefiind însă în zonă rețea de canalizare, va fi necesară și racordarea la rețeaua de canalizare a orașului pentru blocurile respective. Încălzirea suprafețelor din cadrul blocurilor respective – unități locative și spații comerciale situate la parterul unuia dintre blocuri – se va face cu centrale termice de apartament.
Amplasamentul blocului turn cu regim de înălțime D+P+8E și a celor 4 blocuri de locuințe cu regim de înălțime D+P+4E este situat vizavi de două magazine de mobilă și unul de broderii, parcela de teren fiind în suprafață de peste 1,45 ha din care va rămâne disponibilă aproape 75% după realizarea unui bloc C1 cu regim de înălțime D+P+5E și care se află deja în construcție. Suprafața pentru blocul turn cu regim de înălțime D+P+8E este de 6,061 ari iar cea desfășurată va fi de 10 ori mai mare. Aria construită a unui bloc cu patru etaje și care, semenea blocului turn, va avea un spațiu comercial la parter este de aceeași mărime ca în cazul blocului cu regimul de înălțime D+P+8E, doar că aria desfășurată este mai mică, ea înmulțindu-se cu șase, nu cu zece. Același lucru va fi valabil și la celelalte trei blocuri de locuințe cu regim de înălțime D+P+4E (Acâ606,1 mp; Adâ3.636,6 mp) doar că la parter nu vor fi spații comerciale, ci locuințe. Se estimează că vor fi 161 locuri de parcare auto (câte un loc de parcare pentru fiecare locuință, la care se adaugă un loc de parcare la fiecare 100 mp spații comerciale), spații verzi, accese auto, un singur loc de joacă pentru copii. Parcela are aproape rețeaua de apă potabilă, canalizare, energie electrică de joasă tensiune și gaze naturale. În ceea ce privește amplasarea locurilor de parcare, acestea vor fi la suprafață, nu suprateran, deși regimul blocurilor prevede demisol.
Potrivit reglementărilor urbanistice, regimul de înălțime permis era de P+4 în cazul primului proiect iar în cazul celui de-al doilea zona de locuințe colective și cu funcțiuni complementare locuirii era până la 83 de metri distanță și de aceea au fost necesare PUZ-urile. Relativ recent, Agenția de Protecție a Mediului Suceava a adoptat planurile fără aviz de mediu și fără a fi necesară evaluare de mediu și/sau evaluare adecvată. Chiar dacă această decizie a celor de la AMP Suceava este valabilă pe toată durata de valabilitate a PUZ-urilor, ea nu înlocuiește acordul de mediu la autorizația de construire.
Deocamdată, fiind vorba de PUZ-uri, putem aprecia că până la emiterea unei autorizații de construcție și a unui ordin de începere a lucrărilor mai este timp de așteptare, deși nu este exclus ca lucrările să demareze, totuși, din acest an. Din 2018 și până acum, pentru un singur bloc cu regim mare de înălțime din municipiul Rădăuți a mai fost făcut PUZ, imobil situat pe strada Ion Nistor având regim de înălțime de la S+P+5E până la maxim S+P+8E iar din cele 182 de locuri de parcare (la 145 de apartamente) 92 erau în subteran la care se adăugau, unde mai era prevăzut și un adăpost ALA.