Administratorilor drumurilor sunt obligați să amplaseze sub indicatoarele de intrare în localităţile aflate în zonele de risc de roaming involuntar panouri conţinând mesaje de atenţionare cu privire la riscul menţionat. Asta prevede legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2011 privind comunicaţiile electronice, promulgată vineri de președintele Iohannis.
În termen de 60 de zile de la data publicării listei, ANCOM are obligaţia să informeze toate autorităţile administraţiei publice locale ale căror unităţi administrativ-teritoriale se regăsesc pe listă, precum şi consiliile judeţene în care se regăsesc unităţile administrativ-teritoriale respective, în calitate de administratori ai drumurilor judeţene, precum şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, în calitate de administrator al drumurilor naţionale, cu privire la publicarea listei în care există risc de roaming involuntar din ţările vecine.
Administratorii drumurilor care se regăsesc pe raza unităţilor administrativ-teritoriale indicate în listă au obligaţia ca, în cel mult şase luni de la data publicării de către ANCOM a listei să instaleze sub indicatorul de intrare în unitatea administrativ-teritorială în care a fost identificat riscul de roaming involuntar, un indicator pe fiecare sens de mers, amplasat într-un loc cu vizibilitate pentru toţi participanţii la trafic, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, care să conţină în mod obligatoriu textul: “ATENŢIE! RISC DE ROAMING INVOLUNTAR”.
“Indicatoarele vor respecta dimensiunile, condiţiile tehnice şi descrierile prevăzute de standardele române de semnalizare rutieră în vigoare, similare cu cele ale indicatoarelor de localizare pentru intrarea sau ieşirea din localitate. Textul va fi scris cu majuscule, după cum urmează: cuvântul “ATENŢIE!” va fi scris cu roşu, iar “RISC DE ROAMING INVOLUNTAR” va fi scris cu negru”, mai stabileşte actul normativ, care cuprinde şi sancţiuni în cazul nerespectării acestor prevederi.
Conform datelor prezentate de ANCOM și citate de inițiatorii proiectului, sunt 1.092 de localități cu peste 10 locuitori din România care prezintă risc de roaming involuntar și pe care le regăsim în limitele teritoriale a 19 județe, după cum urmează: Arad, Bihor, Botoșani, Călărași, Constanța, Caraș-Severin, Dolj, Galați, Giurgiu, lași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman și Vaslui.
Dacă în cazul țărilor vecine membre ale Spațiului Economic European (SEE), utilizatorii beneficiază de principiile de tarifare ”Roam like at home”, adică tarifele abonamentului propriu, fără costuri supliemnatare. În cazul țărilor non-SEE, însă, costurile pentru utilizarea serviciilor de comunicații mobile, în special a internetului, sunt semnificativ mai mari. În acest caz, populația afectată de riscul de roaming involuntar din zona de graniță non-SEE se ridică la aproximativ 1,4 milioane de locuitori, susțin autorii proiectului. În contextul invaziei ruse din Ucraina, operatorii de telefonie au eliminat temporar tarifele pentru roamingul la granița cu acest stat. De asemenea, guvernele României și Republicii Moldova au semnat un acord de reducere a tarifelor de roaming, care a dus deja la scăderea semnificativă a tarifelor.