
Polițiștii suceveni au reușit identificarea și prinderea a doi indivizi din Rădăuți care pe data de 17 martie au furat din locuința unui notar peste un milion de euro. De la data furtului, zeci de polițiști au desfășurat zilnic, fără întrerupere, misiuni pentru identificarea și localizarea suspecților, stabilirea dinamicii infracționale, monitorizarea activităților post-infracționale, culegerea de date și informații, exploatarea criminalistică și coroborarea elementelor de anchetă. Vineri, au fost făcute șapte percheziții. În aceeași zi, hoții, doi bărbați, de 35 și 36 de ani, s-au suit într-o mașină și au încercat să fugă din țară. Pe DN 17, pe raza comunei Vama, au forțat un baraj de poliție, au luat-o pe un drum forestier, iar când mașina lor s-a împotmolit au fugit în pădure. În scurt timp au fost însă găsiți de echipele de căutare formate de polițiști și reținuți. Sâmbătă, cei doi au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzați de comiterea infracțiunilor de furt calificat cu consecințe deosebit de grave și punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat.
Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – IPJ Suceava, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, au reușit identificarea și documentarea activității infracționale a două persoane bănuite de comiterea unui furt din locuință cu un prejudiciu declarativ din partea victimei de peste 1 milion de euro. Astfel, polițiștii au stabilit că persoanele bănuite de comiterea unui furt pe raza orașului Milișăuți sunt doi bărbați, de 35 și 36 de ani, ambii din municipiul Rădăuți.
Reamintim că pe data 17 martie un jaf a avut loc în orașul Milișăuți, hoții reușind să fugă cu o sumă impresionantă, bani păstrați în casă de un notar din Rădăuți. Primele informații arătau că ar fi fost vorba despre aproximativ 200.000 de euro, dar ulterior păgubașul a declarat că i s-ar fi furat peste un milion de euro, bani pe care-i ținea într-o casetă de valori neîncastrată, pe care hoții au deschis-o cu o șurubelniță. Notarul respectiv, în vârstă de 67 de ani, nu a putut prezenta vreo dovadă pentru sumele respective, dar spune că erau economiile sale pe care le ținea acasă pentru că el nu are încredere în sistemul bancar.
Probatoriul a fost asigurat printr-un complex de activități investigative și de cercetare penală, fiind angrenați zeci de polițiști care au desfășurat zilnic, fără întrerupere, misiuni specifice pentru identificarea și localizarea suspecților, stabilirea dinamicii infracționale, monitorizarea activităților post-infracționale, culegerea de date și informații, exploatarea criminalistică și coroborarea elementelor de anchetă.
Deși hoții și-au luat o serie de măsuri care să le asigure protecția și să îngreuneze ancheta (au acționat cu fețele acoperite, au folosit mănuși, au deconectat sistemul de energie electrică, s-au deplasat pe căi de acces lăturalnice fără monitorizare video, au filat locația un timp îndelungat etc.), polițiștii au reușit în scurt timp să stabilească un cerc de suspecți și să obțină date importante pentru stabilirea modului de acțiune și probarea activității infracționale.
În toată această perioadă evaluarea activităților investigative și de cercetare penală s-a făcut zilnic, corelându-se și coroborându-se datele și informațiile obținute în dinamică, evidențiindu-se piste solide care au dus în final la identificarea și prinderea presoanelor bănuite de comiterea faptei.
Vineri, 28 martie, polițiștii au efectuat șapte percheziții la locuințe și locații folosite de către cele două persoane bănuite de comiterea faptelor. Cu ocazia activităților au fost ridicate mai multe bunuri care interesează cauza.
Ulterior, polițiștii au continuat activitățile investigative și de monitorizare, obținând date cu privire la faptul că cei doi bărbați bănuiți de comiterea furtului intenționează să părăsească țara, încercând să se sustargă cercetărilor și să își asigure scăparea.
În aceste condiții, polițiștii au intensificat activitățile specifice și au constituit filtre rutiere, în seara de 28.03.2025, autoturismul în care se aflau cei doi bărbați fiind localizat și reperat în zona DN 17, pe raza comunei Vama, un echipaj efectuând semnal regulamentar de oprire. Șoferul vehiculului nu s-a conformat semnalului, continuându-și deplasarea în viteză și încercând să scape pe drumurile laterale, însă pe un drum forestier din zonă nu și-a mai putut continua deplasarea datorită terenului accidentat. Imediat cei doi ocupanți au abandonat vehiculul și au fugit în zona împădurită.
Au fost constituite mai multe echipe de căutare și s-a acționat concentric prin restrângerea treptată a arealului de căutare, fiind dispuse totodată toate măsurile de siguranță și securitate pentru polițiștii implicați, reușindu-se găsirea celor doi bărbați care erau ascunși în fondul forestier. Cei doi au fost încătușați și preluați de către polițiști fără incidente, nefiind necesară utilizarea forței sau a armamentului, supunându-se somațiilor polițiștilor.
Ulterior, cei doi bărbați de 35 și 36 de ani au fost preluați și conduși pentru audieri, în baza probatoriului administrat polițiștii Serviciului de Investigații Criminale – IPJ Suceava dispunând reţinerea acestora pentru o perioadă de 24 de ore.
În cursul zilei de sâmbătă, cei doi bărbați au fost prezentați judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunilor de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave şi punerea în circulaţie a unui vehicul neînmatriculat, instanța emițând pe numele celor doi mandate de arestare preventivă.
Totodată, cu ocazia activităţilor efectuate până în prezent au fost indisponibilizate sume de bani, respectiv cca 45.000 euro şi 2 autoturisme în valoare de aproximativ 30.000 euro.
Cercetările sunt continuate de către polițiști sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava în vederea stabilirii întregii activități infracționale dar și pentru recupearea prejudiciului.