„Kievul pregătește o provocare armată împotriva Transnistriei”, a declarat ministerul rus al Apărării la Telegram, citat de RIA Novosti.
„Potrivit informațiilor disponibile, în viitorul apropiat regimul de la Kiev pregătește o provocare armată împotriva Republicii Moldova Transnistrene care va fi condusă de Forțele Armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea formațiunii Azov”, a spus ministerul.
“Ca pretext pentru invazie, Kievul plănuiește să organizeze o ofensivă de pe teritoriul Transnistriei. Sabotorii vor purta uniforme militare rusești”, a spus departamentul.
Negarea Moldovei a fost imediată. „Autoritățile statului nu confirmă informațiile difuzate în această dimineață de Ministerul rus al Apărării”, se arată într-un mesaj pe canalul oficial Telegram al Guvernului Republicii Moldova. „Apelăm la calm și invităm populația să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova. Instituțiile noastre cooperează cu parteneri străini și în caz de pericol pentru țară vor informa publicul fără întârziere”.
În ajunul aniversării invaziei ruse a Ucrainei, o nouă rezoluție în favoarea păcii va merge la votul ONU , de la care se așteaptă un sprijin masiv la Kiev. Documentul solicită o „pace globală, justă și durabilă în Ucraina, în conformitate cu principiile Cartei ONU”, a reamintit ministrul de externe Antonio Tajani, vorbind printre primii la întâlnire și îmbrățișându-l pe omologul său ucrainean Kuleba la sfârșitul discursului său. . Ministrul a reafirmat unitatea guvernului pe această temă, îndemnând la dublarea eforturilor diplomatice pentru soluționarea conflictului. Cu toate acestea, Liga reține noile transporturi de arme către Kiev, în timp ce tensiunile persistă în legătură cu cuvintele lui Berlusconi cu privire la război și reacția lui Zelensky.
Vladimir Putin rescrie liniile politicii externe a Rusiei, revocând un decret din 2012 care îndemna la dezvoltarea unor bune relații cu UE, SUA și NATO și promitea, printre altele, să colaboreze la o soluționare a problemei Transnistriei în „respectarea suveranității și integritatea teritorială” a Moldovei. În același timp, odată cu vizita trimisului chinez Wang Yi în Rusia, Moscova relansează axa strategică cu Beijing, care își reiterează intenția de a media o soluție politică a conflictului ucrainean. Intervenția lui Putin în redefinirea politicii externe este o consecință a „schimbărilor profunde în relațiile internaționale”, explică site-ul Kremlinului. Recitind instrucțiunile pe care liderul rus le-a dat diplomaților săi în urmă cu 11 ani, se pare că se trăiește într-o altă lume: printre altele, aspirațiile lui Putin au inclus crearea împreună cu Uniunea Europeană a „un singur spațiu economic și uman de la Atlantic la Pacific. Ocean” și dezvoltarea „relațiilor cu NATO”. Dar și, tocmai, recunoașterea integrității teritoriale a Moldovei, pusă la îndoială de separatiștii pro-ruși ai Transnistriei, fâșie de teritoriu de-a lungul graniței cu Ucraina care găzduiește un contingent de circa 1.500 de militari moscoviți. Revocarea acestei părți a liniilor directoare este obligată să crească tensiunile cu Moldova, a cărei președinte, pro-europeană Maia Sandu,