Trei licee au introdus în oferta educațională specializarea matematică-informatică. De asemenea, și-au mărit oferta educațională pentru anul școlar viitor cu câte o clasă Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava, specializarea Științe sociale, Colegiul Tehnic ”Alexandru Ioan Cuza” Suceava – Tehnician mecanic pentru întreținere și reparații, Colegiul Tehnic ”Petru Mușat” Suceava – Banqueting, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară – Tehnician mecatronist, Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu” Suceava – Tehnician în instalații electrice, Colegiul ”Andronic Motrescu” Rădăuți – Tehnician în industria alimentară. O singură unitate de învățământ a redus numărul de locuri în clasa a IX-a pentru anul școlar viitor, și anume Liceul Tehnologic ”Oltea Doamna” Dolhasca, renunțând la clasa de filologie. La învățământul profesional sunt cuprinse 64,5 clase a IX-a, cu 1.548 locuri, iar la învățământul dual profesional 6,5 clase, cu 160 locuri.
Inspectoratul Școlar Județean Suceava a publicat Broșura admiterii la liceu în clasa a IX-a, pentru anul școlar 2023-2024. Toate informațiile legate de organizarea și desfășurarea admiterii la liceu sunt disponibile pe site-ul instituției, de la metodologie și calendar, până la număr de locuri, specializări, fișe de înscriere și ultimele medii de admitere de anul trecut. În județul Suceava sunt propuse 213 clase, cu un total de 5.300 de locuri, la învățământul liceal de zi, cu 10 clase mai mult decât anul trecut, însemnând 248 locuri în plus. La învățământul liceal seral au fost aprobate 4 clase, iar la frecvență redusă alte 3 clase.
Liceul Tehnologic ”Tomșa Vodă” Solca, Liceul Teoretic ”Ion Luca” Vatra Dornei și Liceul Tehnologic ”Ștefan cel Mare” Cajvana au introdus în planul lor de școlarizare cea mai căutată specializare în rândul absolvenților de gimnaziu, și anume matematică-informatică, fiecare având câte 26 locuri disponibile, respectiv câte o clasă.
Și-au mărit oferta educațională pentru anul școlar viitor cu câte o clasă Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava, specializarea științe sociale, Colegiul Tehnic ”Alexandru Ioan Cuza” Suceava – Tehnician mecanic pentru întreținere și reparații, Colegiul Tehnic ”Petru Mușat” Suceava – Banqueting, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară – Tehnician mecatronist, Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu” Suceava – Tehnician în instalații electrice, Colegiul ”Andronic Motrescu” Rădăuți – Tehnician în industria alimentară.
De cealaltă parte, o singură unitate de învățământ a redus numărul de locuri în clasa a IX-a pentru anul școlar viitor, și anume Liceul Tehnologic ”Oltea Doamna” Dolhasca, care a renunțat la clasa de filologie.
La învățământul profesional sunt cuprinse în planul de școlarizare pentru anul școlar 2023-2024 un total de 64,5 clase a IX-a, cu 1.548 locuri. Sunt cu 180 locuri în plus față de admiterea 2022, astfel că la învățământul dual profesional oferta este mai slabă, și anume 6,5 clase, cu 160 locuri – comparativ cu cele 212 locuri de anul trecut.
Potrivit calendarului admiterii în liceu, completarea opțiunilor în fișele de înscriere pentru admiterea la liceu se va face în perioada 6-7, 10-14 iulie, iar repartizarea computerizată va fi în data de 19 iulie. Până atunci, elevii de clasa a VIII-a vor susține examenul de Evaluare Națională, în perioada 19-22 iunie, iar rezultatele finale vor fi afișate în data de 4 iulie.
Noutatea cea mai importantă din acest an este că media din anii de gimnaziu a fost eliminată din formula mediei pentru admiterea la liceu. Potrivit metodologiei, media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, o reprezintă media generală la evaluarea naţională, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la probele incluse în Evaluarea Naţională.