Măsuri concrete de sprijin pentru copiii care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate au fost adoptate.
Deputatul PNL pentru diaspora Valentin Făgărăşian salută votul favorabil al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială pentru modificările şi completările propuse de Partidul Naţional Liberal asupra Legii nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, astfel încât aproximativ 150 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile vor fi folosite pentru servicii sociale speciale dedicate copiilor care cresc fără unul sau ambii părinţi.
150 de milioane de euro pentru copiii care cresc fără unul sau ambii părinţi, plecați la muncă în străinătate
”Cele mai recente date furnizate de Ministerul educaţiei ne arată că peste 159 de mii de copii români au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Sunt copii extrem de vulnerabili şi extrem de expuşi la riscul de sărăcie, de a abandona şcoala timpuriu, de a fi izolaţi de ceilalţi copii, de a fi privaţi de servicii de îngrijire, sănătate sau de protecţie socială.
Mă bucur că, după atâţia ani în care nu au existat politici de protecţie a statului român pentru o generaţie întreagă de copii, am avut ocazia de a fi iniţiator, împreună cu colegii mei din PNL, al unei propuneri legislative care schimbă cu totul abordarea statului român faţă de copiii care cresc singuri.
Ce beneficii vor avea copiii
Prin legea aprobată ieri de Comisia pentru muncă din Camera deputaţilor, copiii expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială vor beneficia de:
- servicii de suport educaţional şi psihologic,
- activităţi recreative şi de socializare,
- tabere pentru copii în vederea sprijinirii copiilor să traverseze perioada dificilă a separării de părinţi,
- activităţi de evaluare şi consiliere vocaţională,
- rechizite şcolare şi masă caldă pe parcursul frecventării activităţilor de tip Şcoală după Şcoală,
- burse,
- cazare,
- decontare transport,
- programe de educaţie parentală şi consiliere pentru persoanele în grija cărora au rămas copiii,
- crearea de reţele locale de intervenţie pentru oferirea de servicii inter-instituţionale copiilor prin crearea de structuri comunitare consultative.
Aceste măsuri de sprijin vor fi finanţate din fonduri europene nerambursabile, iar alocarea iniţială este de circa 150 milioane de euro. Investiţia pe care o vom face în copii este cea mai importantă investiţie pe care o putem realiza şi sper ca această lege să fie doar începutul unui amplu program de protecţie a copiilor aflaţi în situaţii de sărăcie sau excluziune socială.”