Ciorba Rădăuţeană, celebrul preparat culinar originar din Rădăuţi, a fost adusă în atenţia lumii şi a devenit subiectul unui documentar pe platforma de streaming Netflix, după ce a obţinut o remarcabilă poziţie într-un top mondial al celor mai bune supe. Jurnalistul britanic Charlie Ottley, producător şi regizor al celebrului serial „Flavours of Romania,” a prezentat această delicioasă reţetă într-unul dintre episoadele sale, punând în centrul atenţiei pe Cornelia Dumitrescu (FOTO JOS), femeia care a creat această mâncare inconfundabilă acum mai bine de patru decenii, scrie monitorulsv.ro.
Într-o secvenţă publicată pe pagina de Facebook a Netflix, Charlie Ottley, un pasionat al României, a subliniat importanţa acestei reţete în cultura culinară mondială, menţionând că „ciorba rădăuţeană a fost votată în topul primelor supe din lume. Acesta este un lucru minunat pentru România şi a fost creat de această femeie.”
Cornelia Dumitrescu, bucătăreasa din Rădăuţi care a inventat această delicatesă, a explicat în timpul documentarului modul de preparare al ciorbei rădăuţene, ce include piept de pui, legume precum ardei, ţelină, morcov, ceapă, şi pătrunjel, precum şi un rezon compus din ouă, smântână, puţină făină, oţet, usturoi şi sare. Această reţetă specială a fost creată de „mama” ciorbei de burtă în timp ce lucra ca bucătar-şef al restaurantului „Nordic” din Rădăuţi, care acum se numeşte „Naţional.” Ea a pregătit pentru prima dată ciorba pentru familia sa, folosind carne de curcan din gospodăria lor, iar mai târziu a servit-o şi în restaurant.
Ciorba Rădăuţeană a ajuns la faima internaţională după ce Taste Atlas a inclus-o într-un clasament global al celor mai bune supe în aprilie 2023, ocupând un onorant locul 12. Clasamentul a inclus şase supe româneşti, dar ciorba rădăuţeană a impresionat cu un punctaj de 4,6 din 5, demonstrând gustul său unic şi valoarea sa nutriţională, având un conţinut scăzut de calorii.
Documentarul „Flavours of Romania” de pe Netflix a marcat un alt pas important în eforturile lui Charlie Ottley de a promova România, prezentând pe lângă gastronomie şi cultura şi natura ţării, sprijinind astfel conservarea acestor aspecte deosebite.