Acuzații de șantaj, violențe și abuzuri la Rădăuți. Reprezentanți ai depozitului de materiale de construcții OLINT și ai fabricii de tablă Rufster sunt acuzați de mai multe persoane care au proprietăți învecinate că li se încalcă drepturile, uneori fiind vorba chiar de acțiuni violente.
Un om de afaceri din Frătăuții Vechi, care are în proprietate teren și hale în vecinătatea depozitului Olint, reclamă că este supus de mai multă vreme unor abuzuri din partea reprezentanților firmei respective. Bărbatul din Frătăuții Vechi susține că, după mai mulți ani în care a fost blocat accesul proprietarilor pe propriile terenuri, au fost blocate parcările din acea zonă și s-ar fi încercat, prin forță, chiar impunerea unor reguli proprii în clădirile proprietarului din Frătăuții Vechi, reprezentanți ai OLINT au început să înjure și chiar i-au lovit pe cei care încercau doar să-și apere drepturile legale, și anume să folosească proprietățile dobândite în urmă cu mai mulți ani.
Conform omului de afaceri din Frătăuți, povestea ar fi început de la un contract de închiriere pentru una dintre hale, unde la un moment dat trebuia să funcționeze un depozit de mobilă. În momentul în care chiriașul a început să aducă piesele de mobilier pentru a deschide depozitul în hala aflată în proprietatea firmei din Frătăuții Vechi, reprezentanți ai firmei Olint l-ar fi amenințat și i-ar fi spus că niciodată nu va deschide depozit acolo, invocând tot felul de ”protecții” și pile.
De asemenea, proprietarul halei respective susține că, de fiecare dată când un potențial chiriaș era interesat de vreun spațiu comercial din acea zonă, reprezentanți ai firmei OLINT ar fi trecut la amenințări, în prezența mai multor persoane, spunând că nimeni nu va funcționa acolo, cu toate că acele proprietăți au cu totul și cu totul alți proprietari decât OLINT.
Conflictul dintre vecini a escaladat în urmă cu puțin timp, iar un angajat al OLINT ar fi devenit violent, potrivit afaceristului din Frătăuți, i-ar fi lovit pe proprietarii spațiilor respective (afirmații susținute cu certificate medico-legale), le-a luat telefoanele, i-a amenințat și le-ar fi adresat injurii.
Oamenii spun că toate aceste lucruri se întâmplă de câțiva ani, iar un reprezentant al firmei OLINT îi tot șantajează și îi provoacă pe proprietari, îi amenință că le va cumpăra proprietățile, după care pornește înregistrări cu telefonul mobil pentru ca aceștia să reacționeze și să poată aduna probe în vederea unui potențial proces. De asemenea, proprietarii susțin că permanent li se spune că este vorba de o firmă cu mulți bani, ”care poate cumpăra pe oricine”, motiv pentru care ar fi bine ca toți proprietarii de terenuri învecinate să-i vândă acesteia bunurile, ”pentru ca în final să dețină monopol pe acea zonă”.
Oamenii care au terenuri în vecinătatea celor deținute de OLINT mai acuză și faptul că s-ar fi construit ilegal multe dintre anexele existente pe teren, iar la momentul împrejmuirii terenurilor nu s-ar fi ținut cont de limitele cadastrale legale și s-ar fi intrat în unele locuri pe proprietățile învecinate.
Vecinii se mai plâng și de faptul că reprezentanți ai firmei OLINT nu permit echipelor de lucru angajate să renoveze clădirile, clădiri care ar fi fost distruse din cauza mașinilor peste tonaj care aprovizionează depozitul Olint, precum și din cauza mașinilor angajaților. Proprietarii din zonă susțin că mașinile respective au distrus fațadele clădirilor din proximitate, s-au rupt elemente de la scurgerea apei pluviale etc. și nicio intervenție de reparație a acestor defecțiuni nu este permisă de reprezentanții OLINT. Proprietarii imobilelor respective consideră că interzicerea efectuării de reparații ar urmări scăderea valorii acestor clădiri, pentru a încerca o forțare a vânzării acestora.
Mai mult, se pare că fără a avea vreo acoperire legală, reprezentanții OLINT ar fi demolat una dintre anexele clădirii aflate în proprietatea omului de afaceri din Frătăuții Vechi, cu scopul de a extinde parcarea folosita doar de depozitul Olint, în ciuda faptului că terenul este în coproprietate cu respectiva firmă din Frătăuții Vechi.
Compania Olint Com din Rădăuţi, judeţul Suceava, cu activităţi în producţia, comerţul şi distribuţia materialelor pentru construcţii şi amenajări interioare, a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 130,7 mil. lei(26,5 mil. euro), în scădere cu 6,6% faţă de anul anterior.
Compania a avut anul trecut un profit net de 9,4 mil. lei(1,9 mil. euro), mai mic de două ori faţă de anul precedent, când Olint Com a realizat un câştig net de 20,6 mil. lei (4,2 mil. euro), conform calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania avea în 2022 un număr mediu de 132 de angajaţi. Businessul Olint Com constă în producţia şi comercializarea de materiale de construcţii.
Este vorba despre un supermarket cu materiale de construcţii şi bricolaj, în care sunt comercializate, printre altele, materiale folosite pentru structura construcţiilor, învelitori, instalaţii sanitare, izolaţii, instalaţii electrice, finisaje, placări şi decoraţiuni interioare, dar şi o fabrică de învelitori, care funcţionează sub numele Rufster, ambele situate în localitatea Rădăuţi.
Olint Com a fost înfiinţată în urmă cu 28 de ani, începutul fiind făcut cu un mic magazin de desfacere, care s-a transformat, între timp, într-un supermarket de dimensiuni mai mari, care deserveşte atât locuitorii din Rădăuţi, cât şi pe cei din localităţile din jur, pe o rază de 50 de kilometri. ”Fabrica de învelitori” a fost deschisă în vara anului 2011, iar acolo se produc, sub marca proprie ”Rufster”, profile de ţiglă metalică şi tablă cutată, accesorii pentru sistemele de acoperiş, profile de gips carton şi altele.