Potrivit arheologului Zahi Hawass, ar putea fi chiar și drumul care duce la mormântul faraonului.
Egiptul a anunțat descoperirea unui nou coridor în interiorul piramidei Keops , cea mai mare, cea mai veche și mai emblematică dintre cele trei piramide de la Giza din Cairo.
Două studii au definit dimensiunile exacte, locația și forma spațiului gol până acum misterios „Sp-Nfc” identificat în 2016. Dar, potrivit starului-arheolog egiptean Zahi Hawass, ar putea fi chiar și drumul care duce la mormântul lui. faraon și de aceea reprezintă „descoperirea secolului”.
Coridorul ascuns
Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă ținută sub un blat la poalele celei mai vechi, dar cel mai bine păstrate dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Se confirmă așadar că în spatele intrării principale a marii piramide a lui Keops se află un alt coridor, un tunel de 9 metri lungime, 2,10 lățime și 2,3 înălțime.
Folosind o sondă japoneză
Este neterminat și prezintă monoliți care formează un tavan înclinat: „Ultima dată când a fost văzut a fost acum 4.500 de ani”, a declarat Hany Helal, coordonatorul și managerul proiectului ScanPyramids care a făcut descoperirea, menționând că acelea răspândite sunt primele imagini. a camerei misterioase. Cavitatea de pe latura de nord a marii piramide a fost filmată de o sondă japoneză, un fel de „endoscop” introdus printr-un gol de câțiva milimetri.
Ceva poate fi ascuns sub coridor
„Nu mă întrebați de ce este acest coridor aici”, a spus Helal, alimentează misterul după ce Hawass a prezis că „va duce la dezvăluirea altor secrete”. „Noi credem că se ascunde ceva dedesubt”, a spus fostul ministru egiptean al antichităților, formulându-și propria părere: „Mormântul lui Keops ar trebui să fie sub acel tunel” iar cel tocmai anunțat „cred că ar putea fi cea mai importantă descoperire a secolului”. „.
tavan „v inversat”.
Editorii unui videoclip informativ au explicat că forma de „V inversat” a tavanului coridorului, numită „tehnica chevronului, a fost introdusă pentru prima dată” tocmai în piramida lui Keops și servește la protejarea „încăperilor mari de considerabil greutate peste”. Pe scurt, o descărcare de forță pentru a proteja ceea ce, potrivit lui Hawass, ar fi mormântul faraonului dinastiei a IV-a.
Proiectul ScanPyramids
Proiectul de cercetare, care este în desfășurare de opt ani, își propune să studieze piramidele Vechiului Regat folosind „tehnici non-invazive” precum „radiografia cu muon”, care în 2016 a detectat „Coridorul ScanPyramids North Face” al căruia au fost acum caracteristici specificate.